📖 Hoe kan de stem van jongeren leidend zijn in wat we in het onderwijs doen?

Liminale leiders noemt Vida Niazian ze. Met de ontdekkingsreis Leiders voor de Toekomst viert ze alle kinderen en jongeren die zich ontheemd voelen, oprecht betekenis zoeken, zich neerslachtig voelen en labels opgeplakt krijgen.

Meer lezen
📖 Nieuwetijdskinderen staan al met een been in het Watermantijdperk

De kinderen en jongeren die zich ontheemd voelen, oprecht betekenis zoeken, zich neerslachtig voelen en labels opgeplakt krijgen, ziet Vida Niazian als liminale leiders. Wie zijn deze kinderen die met de eigenschappen om liminaliteit te omarmen zijn geboren?

Meer lezen
📖 Tijd investeren in elkaar is een van de meest revolutionaire dingen die je vandaag kan doen

Op haar zestiende belandde de Somalische Philsan Osman samen met twee broers en zussen via gezinshereniging in Gent. Ze misten iets. Het duurde een paar jaar voor Philsan en haar familie begrepen wat het was dat ze misten: gemeenschapsgevoel. Daarmee slaat Philsan de nagel op de kop van het oude verhaal van afscheiding waarin we vandaag in het Westen vastlopen: “We zijn van elkaar vervreemd, van de natuur en van de dingen die we produceren en consumeren.”

Meer lezen
📖 De nieuwe samenleving is er al!

Er is een snel groeiende positieve beweging van mensen en organisaties die een systeemverandering bewerkstelligen. In haar boek Voorlevers van de nieuwe samenleving brengt Jelleke de Nooy van Tol de verhalen van mensen die bezig zijn met het bouwen van een nieuwe regeneratieve samenleving en voorleven hoe het nu al anders kan.


Meer lezen
Deze polymeerarchitect wil met biokunststoffen van eigen bodem vervuilende microplastics de wereld uithelpen

Eind 2021 won de Limburgse startup B4Plastics de prestigieuze Food Planet Prize. De prijs sluit aan bij de ambities van oprichter Stefaan De Wildeman om wereldwijd de eerste te zijn die bioplastic van eigen bodem produceert: “Bioplastic gemaakt van reststromen uit de landbouw en van nieuw geteelde planten moet vervuilende microplastics uit de wereld help

Meer lezen
Wat als West-Vlaanderen de grootste kleine boerderij wordt?

Van 3 tot en met 5 oktober 2023 vond in Kortrijk Futurotopia plaats, een driedaagse om de toekomst te vieren, te onderwijzen en te begrijpen. Er waren, sprekers, workshops, een documentaire en een boek. Dat boek Morgen begint vandaag schreef Re-story in opdracht van TUA West. Dit verhaal van Bart Mostaert, is een van de vierentwintig toekomstperspectieven in het boek. Een toekomstperspectief dat duidelijk maakt dat morgen vandaag begint.

Meer lezen
📖🎧 Onze jongeren geven ons een wake-upcall: hé, waar jullie al jaren en jaren mee bezig zijn klopt niet meer voor ons

Onze jongeren zenden signalen uit. We noemen hen verward, stellen diagnoses en schrijven pillen voor. Maar tonen zij symptomen van een ziekte? Of zijn het gezonde reacties op een samenleving op drift? Die jongeren leren ons extreem veel, stelt Lut Celie in haar boek Zie mij. Omdat zij voelen dat de bestaande paradigma's rammelen. Aan de hand van drie fragmenten uit het boek, die Lut in de podcast zelf voorleest, ging ik met haar in gesprek.

Meer lezen
📖🎧 Het zijn de mensen die uit het systeem vallen die de fouten ervan kunnen tonen, zegt deze beatboxer

In de theatervoorstelling SERDI vertelt Serdi Faki Alici over zijn dans met de draak. Persoonlijke verhalen zoals dat van hem zijn belangrijk bij het omarmen van de chaos in roerige tijden. Het gaat er ook niet om of het verhaal van Serdi erger is dan dat van jou of mij. “Alle pijnen zijn universeel”, zegt Serdi. “Iedereen heeft wel iets meegemaakt waar hij op blijft hangen. Ik wil dat vertelbaar maken. Dat we naar elkaar leren luisteren.”

Meer lezen
📖 Wat onze jongeren missen in hun leven - waaraan zij lijden - vertelt ons veel over de hiaten in de huidige cultuur

Als mens en als  samenleving hebben we een reis te maken naar het onbekende, door het omhelzen van een ‘gebalanceerde’ cultuur die ons leven veel rijker kan maken. Deze bijdrage is een passage uit het aankomende tweede boek van Alain Mahjoub. Alain is arts, mede-oprichter Safe Space - waarmee hij jongeren  ondersteunt en empowert - en communitylid van Re-story

Meer lezen
📖🎧 Een wereld waarin er plek is voor heel veel werelden, is wat politiek agroecologe Barbara Van Dyck steeds voor ogen wil houden

Wat zo inspirerend is aan het luisteren naar politiek agroecologe Barbara Van Dyck is hoe ze de zaken steeds in vraag stelt. Het vooruitgangsgeloof. De aanpak van het stikstofdossier. De keuze voor ggo’s. En zichzelf. Hoe ze verbanden legt en andere stemmen en zienswijzen binnenbrengt. Hoe ze in meervouden spreekt, de gedachten laat divergeren, en open ruimte laat.

Meer lezen
📖 Wat als het argeloze  gebruik van de term ‘vergroening’ vooral draait om het in stand houden van dominante systemen?

In de Franse krant Le Monde schreef Julien Vincent een opgemerkte bijdrage over het gemak waarmee de term vergroening in de mond wordt genomen, zonder dat de acties die eraan gekoppeld zijn bijdragen aan een echte transitie naar een andere economie.

Meer lezen
📖 Mag ik je een geheim vertellen?

In Now Is Not The Right Time neemt de Oostenrijkse en in Nederland wonende beeldend verteller Peter Pflügler je mee door het labyrint van een familiegeheim. De zelfdodingspoging van zijn vader werd twintig jaar lang verzwegen. En toch heeft hij het op de een of andere manier altijd geweten.

Meer lezen
📖 Steeds meer superrijken hebben een ‘apocalypse-verzekering’: maken zij zich terecht zorgen over de ineenstorting?

Al jaren zijn er tekenen dat een survival of the richest gaande is. Ze verzekeren zich tegen een naderende apocalypse. Maken zij zich terecht zorgen? Ja, zeggen onafhankelijk onderzoekers Pablo Servigne en Raphaël Stevens die waarschuwen voor de  ineenstorting van onze huidige industriële beschaving, maar die tegelijk - net als wij - wijzen op de kansen om het anders te gaan doen. 

Meer lezen