Omdat het hoog tijd is voor een nieuw verhaal

 
 

Re-story is een erkende coöperatieve vennootschap die bestaat uit drie luiken:

  1. inspiratie: verhalen van denkers, doeners en makers (kunstenaars) met inspirerende ideeën en richtinggevende initiatieven. Mensen die tonen dat het wél anders kan. We zoeken hen niet over de grote plas, maar blijven liefst zo dicht mogelijk bij huis (België, Nederland, Frankrijk …).

  2. interactie: met en voor de community worden activiteiten georganiseerd van heel uiteenlopende aard: samen naar het theater, samen op bedrijfsbezoek, samen wandelen, samen een workshop volgen, samen cirkelen rond het thema ‘bezieling’, samen een boek bespreken …. Samen dus. In de eerste plaats om met elkaar te verbinden. Eens verbonden komen we in actie onder het motto ‘samen kunnen we het tij keren’.

  3. implementatie: storytelling voor bedrijven en organisaties die bezig zijn met duurzaamheid en change. Als journativisten maken Geert en Mischa inspirerende, bezielende en zingevende verhalen die verbinding creëren voor stakeholders, richting geven aan de organisatie en mensen raken.

Met deze drie i’s richten we ons op de vierde i: impact. Omdat we het belangrijker vinden om mensen te beraken, eerder dan mensen te bereiken.

Hoe het allemaal begon …

Alles wat Re-story vandaag is, begint in de zomer van 2011 als Geert Degrande en Mischa Verheijden een kop koffie drinken.

Twee journalisten die babbelen over de wereld, zich daar zorgen over maken, en samen vinden dat ze daar ‘ooit eens iets mee moeten doen’. 

Acht jaar later in 2019 krijgt dat concreet vorm in Re-story.

Goede journalistiek is meer dan ooit activisme

Met de ervaring van een resem aan verhalen die heel wat los hebben gemaakt, is bij Geert en Mischa het besef doorgedrongen dat ze als journalisten - of beter gezegd journativisten - een verantwoordelijkheid hebben op te nemen.

Omdat, zoals Glenn Greenwald, die de door Edward Snowden gelekte spionageactiviteiten van de NSA onthulde, terecht zegt: “Goede journalistiek is meer dan ooit activisme”.

Er dreigt een maatschappelijk, ecologisch, economisch en democratisch deficit en het aantal persoonlijke crises stijgt in een razend tempo.

Geert en Mischa willen hun verantwoordelijkheid nemen, omdat er iets aan de hand is.

Net als jij zien en horen we zoveel signalen dat er een maatschappelijk, ecologisch, economisch en democratisch deficit dreigt. En het aantal mensen dat het moeilijk heeft en struggelt met persoonlijke crises stijgt in een razend tempo.

Zelfs de paus en de OESO zeggen het

Al sinds de Club van Rome in 1972 het rapport Grenzen aan de groei publiceerde, gaan er stemmen op om de economie anders in te richten.

Ook gerenommeerde financiële publicaties als The Economist en The Financial Times beginnen zich vragen te stellen over de grenzen aan de groei. Waar The Economist zich afvraagt of het tijdperk van ‘the next capitalist revolution’ is aangebroken, zegt de de hoofdredacteur van The Financial Times openlijk dat het tijd is voor een ‘reset van het kapitalisme’. 

Om de economie van morgen een ziel te geven, wil de paus onder de naam The Economy of Francesco een pact sluiten met jonge economen en ondernemers.

Het is volgens ons dan ook hoog tijd voor een nieuw verhaal ... Re-story!

De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling kwam recent met de conceptversie van een rapport met de veelzeggende titel Beyond growth: towards a new economic approach. Dat de OESO, die de sterkste economieën ter wereld vertegenwoordigt, pleit voor een nieuw economisch paradigma mag je gerust revolutionair noemen.

Het is volgens ons dan ook hoog tijd voor een nieuw verhaal ... Re-story!

#DeTijdvanMorgenbegintmeteennieuweStandaard

In maart 2019 doen Geert en Mischa een voorstel aan verschillende mainstream media om een dossier te maken. Omdat zowel De Tijd, De Morgen en De Standaard niet reageren, besluiten ze het zelf te gaan doen. #DeTijdvanMorgenbegintmeteennieuweStandaard en Re-story een online platform voor impact journalistiek is geboren. 

Gechallenged door start-up adviseur Guy Wollaert en Rudy Lefèvre van U-Factory dromen ze groter en in november 2019 zitten Geert en Mischa samen bij Bert Van Wassenhove van ThinkWithPeople die hen begeleidt bij het opzetten van een crowdfundingcampagne.

Op 16 maart 2020, de eerste dag van de eerste coronalockdown, start de crowdfunding bij KissKissBankBank. De crowdfunding sluit na een maand verlenging door COVID-19 succesvol af met een resultaat van ruim 32.500 euro. In de loop van de crowdfundingcampagne zijn aan potentiële backers aandelen aangeboden in een op te richten coöperatieve vennootschap.

In september 2020 wordt het project r-evolutie dat Mischa samen met zijn vrouw Elke Leyman heeft opgezet in Re-story opgenomen. Omdat macro en micro hand in hand gaan: alles is met alles verbonden. 

De tijdens de crowdfundingcampagne aangekondigde oprichting van een coöperatieve vennootschap krijgt in december 2020 concreet vorm met een begeleidingstraject door Hannes Hollebecq van Cera Coopburo. 

Op 5 mei 2021 is de oprichtingsakte van de coöperatieve vennootschap Re-story verleden en is de toekomst als een gezamenlijke onderneming een feit. Sinds 1 juli 2021 is de cv Re-story erkend door de Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC).

De bezielers

Elke Leyman (foto Hannes Couvreur)

Elke Leyman (foto Hannes Couvreur)

Elke Leyman  

In het Gents zeggen ze het heel mooi: "Iedereen is een bijou.". Zo zie ik het ook: in iedereen schuilt een prachtige parel. De een al beter ingepakt of weggestopt dan de ander.

Mijn persoonlijke missie is om die parels bij mensen naar boven te halen zodat ze weer gaan stralen. Omdat ik geloof dat, als mensen hun eigen parel en die van anderen gaan zien, ze veel makkelijker vanuit liefde en respect hun ruimte durven innemen en een ander ruimte geven en gunnen zonder zichzelf onveilig te voelen. Op die manier wordt de wereld een stuk lichter!

Vanuit deze persoonlijke missie heb ik in 2019 samen met mijn man Mischa Verheijden het boek 'Disrupt jezelf: als je écht de wereld vooruit wil helpen, begin dan met innoveren aan de binnenkant' geschreven.

Binnen Re-story en vanuit deze persoonlijke missie wil ik nu de community laten groeien. Zodat de community een plek wordt waar mensen hun innerlijke kracht, persoonlijke eigenheid en dromen gaan samenleggen. Een plek waar mensen elkaar helpen aan de slag te gaan en in beweging te komen. Een plek om thuis te komen, elkaar werkelijk te ontmoeten en verbinding te ervaren en voelen. Die verbinding, is nodig om wezenlijk te veranderen. 

Elke Leyman op LinkedIn

 

Geert Degrande

Geert Degrande (foto Hannes Couvreur)

Geert Degrande (foto Hannes Couvreur)

Ik heb vijf kinderen. En ik heb de afgelopen jaren veel gelezen over de planetaire grenzen.

Voorts heb ik vijf jaar geleden samen met Joan De Winne en Rebekka Rogiest het boek "Ze maken ons kapot meneer" geschreven, over de hallucinante burn-outcijfers.

Omdat ik mijn kinderen en de kleinkinderen die eventueel nog zullen komen voort wil zien evolueren tot gelukkige mensen die stevig in het leven staan, en die echt mens kunnen zijn, wil ik een bijdrage leveren tot een wereld waarin we zorg-vuldiger met elkaar en de natuur omspringen, en waarin ik er mee voor kan helpen zorgen dat we ons minder zorgen moet maken over de toekomst.

Dat klinkt groots en ambitieus maar ik wil er gewoon met hart en ziel de drie talenten waarover ik beschik - luisteren, schrijven en verbinden - volop voor inzetten. Om zo een nieuw verhaal te creëren over onderwijs, economie en samenleving dat het oude overbodig maakt en waarin mensen volop kunnen geloven.

Geert Degrande op LinkedIn

 
Mischa Verheijden (foto Hannes Couvreur)

Mischa Verheijden (foto Hannes Couvreur)

Mischa Verheijden

De ware puberteit duurt je hele leven lang. Het is een spreuk van Loesje die me nog altijd tot de verbeelding spreekt.

Op het lijf geschreven is. Ja dwarsdenkend, maar ook zoekend: als je echt op zoek bent om de wereld vooruit te helpen, begin dan met innoveren aan de binnenkant.

Hoe kan het dat er in onze samenleving mensen opbranden, vroeg ik me tien jaar geleden af toen mijn vrouw een burn-out kreeg. Die had ik van geen kanten zien aankomen, noch kunnen voorkomen.

Het boek Disrupt Jezelf kwam er uit voort. Het was en is een ontdekkingstocht over wat de spiegels van het leven me voorhouden. De meest over het hoofd geziene motor van groei zijn wij immers zelf.

Mijn persoonlijke missie is met bezielde communicatie de weg voorbereiden naar een nieuwe toekomstverhaal, een nieuwe samenleving. Laten zien dat het wél anders kan.

Door te ordenen (zien) en kunnen plaatsen (begrijpen) wat er gaande is inzichten geven om mee de wereld te veranderen (mee-maken). Dat was ook mijn drijfveer om met Jan Rotmans Omarm de chaos te schrijven.

En met de gedachtekracht die uit dit alles voortkomt kunnen we daadwerkelijk die nieuwe samenleving creëren. Dat is ook exact wat we doen met Re-story, een community vormen die samen de toekomst vormgeeft.

Mischa Verheijden op LinkedIn

 

Zo kan jij ook deel worden van een nieuw toekomstverhaal

Samen kunnen wij het tij keren, als we de toekomst als een gezamenlijke onderneming zien. Een onderneming als een zoektocht, een ontdekkingsreis.

Daarom vormen we een gemeenschap, die samen op zoek gaat, zich verwondert en ontdekt. Leeft, leert, werkt, speelt. Gewoon is. Met en voor elkaar. 

Deze onderneming krijgt ook een juridische vorm: een coöperatieve vennootschap.

 
 

We vinden gelijkgezinden in …